Termín: | 17.09.2016 |
Téma: | VARENIE a PEČENIE DOBRôT |
Miesto konania: | Slovenská Ľupča (SR - Banskobystrický kraj) Ubytovanie · Počasie · Cestovné poriadky |
Web: | www.slovenskalupca.sk
www.nebickovpapulke.sk/recept/luteranska-procesia |
Luteránska procesia Slovenská Ľupča 2016 - 5. ročník súťaže vo varení polievky
Recept na 5-6 litrov polievky
1 kg údeného karé
1 kg domácej klobásy
200 g jačmenných krúp
3 ks veľkých cibúľ
1 ks kaleráb
5-6 ks mrkvy
2 ks petržlenu
petržlenová vňať
2 PL oleja alebo bravčovej masti
6 ks zemiakov
4 PL polohrubej múky
4 strúčky cesnaku
500 g fazule (1 deň namočená vo vode)
mletá rasca
červená paprika
soľ
Zeleninu nakrájame na malé kocky. Spolu s mäsom, klobásou, fazuľou, krúpami, rascou a paprikou povaríme do mäkka cca 2 hodiny. Potom pridáme zemiaky. Keď sú zemiaky uvarené, vyberieme mäso a klobásu, ktoré nakrájame na kúsky a znovu vložíme do polievky. Pripravíme si cesnakovú zápražku. Na rozpálený olej alebo masť dáme múku, pridáme nadrobno nakrájaný cesnak. Zápražku nalejeme do polievky a necháme ju prevrieť.
Tip: Polievku veľmi nesolíme, pretože údené mäso a klobása sú slané.
Richard Mažáry Gymnázium J. G. Tajovského Banská Bystrica
Malá pripomienka: pravá LUTERÁNSKA PROCESIA musí byť s KAPUSTOU. Ja osobne odporúčam kyslú...Zápražku nedávam - zahustí mi to geršňa (krúpy). A ešte niečo: ja varím zvlášť údené, lebo zeleninu orestujem v druhom hrnci s cibuľou a potom ju podlejem "údenou vodou".