Cookie Consent by Free Privacy Policy Generator
Folklorfest.sk : podujatia na voľný čas
Tipy na víkend

Vianoce v Gazdovskom dvore 2018 Turá Lúka

Vianoce v Gazdovskom dvore 2018 Turá Lúka
Termín: 26.11.2018 - 30.11.2018
Téma: ĽUDOVÉ ZVYKY a TRADÍCIE
Miesto konania: Myjava - Turá Lúka (SR - Trenčiansky kraj)
Ubytovanie · Počasie · Cestovné poriadky
Web: myjava.sk

Popis

Vianoce v Gazdovskom dvore 2018 Turá Lúka

Miesto: Gazdovský dvor Turá Lúka
Dátum: 26.11. - 30.11.2018
Čas: 08:00 - 17:00 hod.

Centrum tradičnej kultúry v Myjave pripravilo pre deti a mládež výchovno-vzdelávacie podujatie s názvom Vianoce v Gazdovskom dvore.

To sa bude konať od 26. do 30. 11. 2018 v areáli Gazdovského dvora v myjavskej mestskej časti Turá Lúka.

Stála expozícia typickej kopaničiarskej usadlosti z konca 19. storočia - Gazdovský dvor - prezentuje tradičné formy života a bývania v myjavskom regióne. Zrekonštruovaný objekt však nie je iba statickou ukážkou architektúry, tradícií a remesiel, ale počas celoročnej prevádzky žije skutočným životom poľnohospodárskej udalosti. Umožňuje tak návštevníkom vychutnať si dobu našich predkov všetkými zmyslami.

Areál Gazdovského dvora sa nachádza v myjavskej mestskej časti Turá Lúka pri evanjelickom kostole, na mieste, kde existovalo gazdovstvo už v 18. storočí. O Gazdovský dvor sa starajú gazda s gazdinou, ktorí tu pocestného pohostia aspoň bylinkovým čajom z vlastnej záhradky či masteným chlebom.

Nájdete tu všetko, čo by nemalo na poriadnom myjavskom gazdovstve chýbať. Domáce zvieratá - ovce, kozy, zajace, sliepky, nájdete aj psa v búde alebo kocúra na okne. Pri stodole sú pripravené na robotu voz, sane, rajtár, brány, sečkovica, mláťačka... Počas roka tu môžete zažiť kopaničiarsku svadbu, fašiangy, zabíjačku, šibačky, dožinky, dupanie humna, vyskúšať si varenie slivkového lekváru, prípravu slivkových gulí, obliecť si myjavský kroj. Takmer všetok mobiliár v interiéri i exteriéri Gazdovského dvora je autentický a pochádza z darov obyvateľov Myjavy, Turej Lúky, Starej Myjavy, Brestovca, Rudníka, Vrboviec a ďalších kopaničiarskych obcí. Tieto predmety majú svoj vek, prešli mnohými rukami a prostredníctvom nich tu zostal aj kus života našich predkov. Gazdovský dvor v Myjave - Turej Lúke môžete navštíviť v rámci otváracích hodín.

Copyright © 2011 – 2024 | Folklorfest.sk | Vlastník práv doc. Ján Styk - Institut | Všetky práva vyhradené
Údaje o prevádzkovateľovi | Obchodné podmienky | Manuál a pokyny | Nastavenia cookies