Cookie Consent by Free Privacy Policy Generator
Folklorfest.sk : podujatia na voľný čas
Tipy na víkend

TU RÁDIO PREŠOV 2018 - 80. výročie rozhlasového vysielania z Prešova

TU RÁDIO PREŠOV 2018 - 80. výročie  rozhlasového vysielania z Prešova
Termín: 15.11.2018 - 03.02.2019
Téma: KULTÚRA
Miesto konania: Krajské múzeum v Prešove, Rákociho palác (SR - Banskobystrický kraj)
Ubytovanie · Počasie · Cestovné poriadky
Web: tripolitana.sk/rakociho-palac-presov/

Popis

V Rákociho paláci ožije prvé vysielanie Prešovského rozhlasu

V Krajskom múzeum v Prešove si pripomenú 80. výročie rozhlasového vysielania z Prešova. Novú výstavu sprístupnia v Rákociho paláci vo štvrtok 15. novembra. Vystavené exponáty dokumentujú činnosť Slovenského rozhlasu v rokoch 1938 až 1944.

Po Viedenskej arbitráži v novembri 1938, kedy sa aj Košice stali súčasťou horthyovského Maďarska, boli do Prešova evakuované dôležité štátne orgány a kultúrne či vzdelávacie inštitúcie. Medzi nimi aj košické rozhlasové štúdio a rozhlasový vysielač.

Riaditeľom rozhlasu sa stal poverený básnik, publicista, režisér a dramaturg Anton Prídavok. Rozhlasové štúdio bolo umiestnené v provizórnych priestoroch hotela Savoy a v šatniach Mestského divadla. Neskôr sa sídlom nového rozhlasového štúdia stala budova Szentandrássyho paláca (v súčasnosti Hlavná ulica č 49).

Samotný vysielač, ktorý bol dodaný z Prahy, umiestnili vo vodárenskej veži na Táborisku v Prešove. Zo štúdia bol pomocou modulačných liniek od 29.5.1939 vysielaný signál presného času pre celé Slovensko. Repertoár hudobného štúdia sa v začiatkoch obmedzoval iba na hudbu z gramofónových platní, no neskôr aj zo živého vysielania prešovského salónneho orchestra a ľudových cigánskych kapiel. Úroveň hudobných programov sa zvýšila príchodom hudobného skladateľa Dezidera Kardoša.

Výstava obsahuje fotodokumentačné materiály Ing. Jaroslava Kostruba a dobové rádioprijímače zberateľa Ing. Stanislava Kaletu. Potrvá do 3. februára 2019.

Copyright © 2011 – 2024 | Folklorfest.sk | Vlastník práv doc. Ján Styk - Institut | Všetky práva vyhradené
Údaje o prevádzkovateľovi | Obchodné podmienky | Manuál a pokyny | Nastavenia cookies