Cookie Consent by Free Privacy Policy Generator
Folklorfest.sk : podujatia na voľný čas
Tipy na víkend

12. Slovenský deň 2019 - Orth an der Donau

12. Slovenský deň 2019 - Orth an der Donau
Termín: 29.08.2019
Téma: KULTÚRA
Miesto konania: Orth an der Donau (Zahraničie - Rakúsko)
Ubytovanie · Počasie · Cestovné poriadky
Web: www.facebook.com/events/636300870199746/

Popis

12. Slovenský deň 2019 - Orth an der Donau

Usporiadateľ: Národný park Donau-Auen / Dunajské luhy / Rakúsko

Štvrtok 29.8.209 o 9:00 – 18:00 hod.

Národný park Donau-Auen / Dunajské luhy / Rakúsko
Schlossplatz 1, 2304 Orth an der Donau

Vedeli ste, že dohoda o vyhlásení NP Donau-Auen bola v roku 1996 podpísaná práve na kopci Schlossberg v Hainburgu? Toto malebné stredoveké mestečko na Dunaji malo byť pôvodne centrom Národného parku. Nezabudnite sa v ňom po ceste do súčasného Centra schlossORTH zastaviť - či už na jedinečnej vyhliadke na kopci Braunsberg (Prírodná rezervácia), v tichých uličkách popri mestských hradbách z 13. storočia, na Dunajskej cyklotrase alebo na letných hradných slávnostiach!

Po potulkách mestečkom Hainburg vás aj v tento letný "SK deň" na zámku schlossORTH v meste ORTH an der Donau čaká slovenský sprievodca. Spoločná prehliadka so sprievodcom začína v miestnosti Národný park Lounge, ktorá vysvetľuje podstatu voľne tečúcej rieky Dunaj na území NP. Predstaví sa vám výstava DonAUräume s lužným barokovým divadlom, okúsite putovanie v čase a vyskúšate si „prelet“ nad luhom. Záver výstavy vám pútavo priblíži dianie v Národnom parku a jeho regióne. Po prehliadke (resp. aj pred ňou) so začiatkom vždy o 10.30, 11.30, 13.30, 14.30, 15.30 a 16.30 hodine môžete podľa vlastnej chuti už samostatne navštíviť nádvorie, vyhliadkovú vežu či zámocký ostrov.

Nádvorie: Zámocké nádvorie pozýva na oddych a predstaví vám svet špeciálnych rastlín Národného parku. V rámci spoločného projektu "Panónske záhrady" nájdete v upravených kovových člnoch zástupcov flóry suchých oblastí, Hainburgských kopcov, panónskych piesočných lúk a mokrých lúk. Určite neprehliadnete aj najväčšiu rybu vyskytujúcu sa v sladkých vodách vyzu veľkú, ktorej model zdobí nádvorie. Tento súčasník dinosaurov kedysi plával aj v tejto časti Dunaja, kam sa chodil neresiť z Čierneho mora. Dnes ju ešte nájdeme v delte Dunaja. Z nádvoria zamierte ku schodom na vyhliadkovú vežu.

Vyhliadková veža: Pri výstupe na vyhliadkovú vežu určite neprehliadnite akvárium s kunkami červenobruchými a mlokom dunajským. Veža ponúka nielen špeciálnu výstavu o tomto jedinečnom obojživelníkovi, ale aj nové informačné panely a „live“ kamery s možnosťou nahliadnuť do "obývačky" rôznych zámockých podnájomníkov. Ktovie, či ešte budete môcť pozorovať mláďatá bociana bieleho na hniezde pred ich odletom do Afriky?

Zámocký ostrov: Návrat dole na pevnú zem vám sľubuje nezabudnuteľný zážitok z prehliadky prírodného areálu s ukážkami typických biotopov, zvierat a rastlín Národného parku. Prechodom cez drevený most sa zrazu ocitnete zoči-voči sysľom, korytnačke močiarnej či hadom. Niekedy sa tu objavia volavky popolavé a ako blesk preletí pestrofarebný rybárik riečny. Zaujíma vás život pod vodou? Nazrite do podvodnej pozorovateľne a vyskúšajte si svoj postreh – kto ako prvý objaví elegantného jesetera malého? Deti si na ostrove nájdu aj rôzne prírodné preliezky na hranie, lezenie či balansovanie.

Potrebujete tipy, informácie alebo brožúry (v slovenskom, anglickom i nemeckom jazyku)? Tím Národného parku schlossORdTH vám s radosťou poradí. V predajni nájdete komplexný sortiment odbornej literatúry a suvenírov.

Ak sa hlbšie zaujímate o históriu, odporúčame vám (zvlášť vstupné) aj prehliadku spomínaného vlastivedného múzea museumORTH na 2. poschodí. Nosnou témou tohtoročných výstav je "MARCHFELD: všade".

NEZABUDNITE: Ďalšie tohtoročné mimoriadne sprevádzania pre návštevníkov zo Slovenska budú 1. septembra, 15. septembra, 5. októbra, 19. októbra a 1. novembra 2019 (počas slovenských štátnych sviatkov a vybraných sobôt).

Celková dĺžka pobytu návštevníkov je obvykle 2- 2,5 hodiny :-)

Zľavnené vstupné (vrátane prehliadky zámku) počas týchto dní je až 20% v porovnaní so stálymi cenami - dospelí: 8,80 Eur; deti a mládež od 6 do 19 rokov a študenti: 4,80 Eur; rodinná vstupenka (2 dospelí, 2 deti): 18,40 Eur.
Samostatné vstupné na Zámocký ostrov (bez prehliadky) ostáva nezmenené (dospelí 4,50 Eur, deti, mládež a seniori 3,- Eur, rodinná karta 9,- Eur).

Prihlásenie vopred v uvedené dni nie je potrebné.

Tešíme sa na vás!

Copyright © 2011 – 2024 | Folklorfest.sk | Vlastník práv doc. Ján Styk - Institut | Všetky práva vyhradené
Údaje o prevádzkovateľovi | Obchodné podmienky | Manuál a pokyny | Nastavenia cookies