Cookie Consent by Free Privacy Policy Generator
Folklorfest.sk : podujatia na voľný čas
Tipy na víkend

Deň slovenského dedičstva v Arkansase / Slovak Heritage Day in Arkansas 2023

Deň slovenského dedičstva v Arkansase / Slovak Heritage Day in Arkansas 2023
Termín: 25.02.2023
Téma: PODUJATIA NAŠICH KRAJANOV
Miesto konania: Slovak, Arkansas, USA, (Zahraničie - Európa/Svet)
Ubytovanie · Počasie · Cestovné poriadky
Web: cgsi.org/events/slovak-heritage-day-arkansas-festival
brainee.hnonline.sk/notsorry/news/spolocnost/svet/96066652-obec-slovak-je-ako-jedina-v-spojenych-statoch-pomenovana-po-nasej-krajine-jej-historia-fascinuje-aj-po-rokoch

Popis

Deň slovenského dedičstva v Arkansase 2023 v meste Slovak

Československá genealogická spoločnosť International,
Czechoslovak Genealogical Society International, Minnesota

Czechoslovak Genealogical Society International je nezisková dobrovoľnícka organizácia, ktorá sa venuje propagácii genealogického výskumu a záujmu o odkaz predkov medzi potomkami etnických skupín bývalého Československa. Bola založená v roku 1988 a sídli v meste St. Paul v štáte Minnesota v USA.

Termín: 25. februára 2023 o 13:00 hod (CST)
Miesto: Slovak, Arkansas (pri farnosti sv. Cyrila a Metoda)

DEŇ SLOVENSKÉHO DEDIČSTVA
Každoročný Deň slovenského dedičstva bude v sobotu 25. februára 2023 pri sv. Cyrila a Metoda v slovenskom jazyku. Organizátori s potešením oznamujú, že GLOBAL SLOVAKIA so sídlom v Bratislave na Slovensku posiela filmový štáb, aby nakrútil dokument o slovenskom Arkansase. Toto je veľmi vzrušujúce obdobie pre slovenskú komunitu, jej rodiny a Grand Prairie. Každému, kto má slovenských potomkov a chcel by priniesť obrázky alebo akékoľvek pamätné predmety na vystavenie, veľmi odporúčame, aby tak urobili.

Aktivity sa začnú o 13:00 a umožnia všetkým, aby sa premiešali a pozreli si exponáty vo farskej sieni. Otec Shaun Wesley bude o 16:00 celebrovať svätú omšu na počesť patrónov kostola Cyrila a Metoda. Global Slovakia vystúpi s prezentáciou o 17:00, po ktorej o 17:30 bude nasledovať potluck food. Po jedle bude nasledovať hudba a tanec.

Všetci sú pozvaní, aby si priniesli potluck jedlo a pridali sa k slávnostiam. Pre viac informácií kontaktujte Mary Ann Hill na čísle 870-830-8097, Paula Hooks na čísle 870-674-4694 alebo ktoréhokoľvek člena farnosti.

Obec Slovak v USA

Pôvodne známa ako Slovactown alebo Slovaktown. Slovak je obec v Prairie County v štáte Arkansas v Spojených štátoch amerických. Obec sa nachádza na ceste Arkansas 86, 14,6 km južne od Hazenu. Je to jediná obec v Spojených štátoch amerických pomenovaná po európskej krajine Slovensko. Oblasť bola pôvodne osídlená slovenskými prisťahovalcami a naďalej oslavuje svoje slovensko-americké dedičstvo.

História

Komunita bola založená v roku 1894 a usadili sa v nej slovenskí prisťahovalci, ktorí boli pritiahnutí do oblasti, keď Slovenská kolonizačná spoločnosť v Pensylvánii kúpila 3000 akrov pôdy v Arkansase, aby kolonizovala oblasť so Slovákmi. V obci je stále veľa slovenských kultúrnych, bratských a cirkevných organizácií, každoročne sa tu koná Slovenská ustricová večera a iné slovenské kultúrne podujatia. Kostol svätých Cyrila a Metoda (známych aj ako Apoštoli Slovanov ) postavili v roku 1914 raní slovenskí prisťahovalci.

------------------------------------------------------------------------------------------------------

Slovak Heritage Day in Arkansas (festival)
February 25, 2023 at 1:00pm (CST)
Slovak Heritage Day in Arkansas (festival)
Saturday, February 25, 2023 at 1:00pm (CST)

Where: Slovak, Arkansas (at Sts. Cyril and Methodius Parish Hall)

SLOVAK HERITAGE DAY
The annual Slovak Heritage Day will be on Saturday, February 25, 2023 at Sts. Cyril and Methodius Parish Hall in Slovak. Organizers are excited to announce that GLOBAL SLOVAKIA based in Bratislava, Slovakia is sending a film crew to do a documentary on Slovak, Arkansas. This is a very exciting time for the Slovak community, its families and the Grand Prairie. Anyone who has Slovak descendants and would like to bring pictures or any kind of memorabilia to display is greatly encouraged to do so.

The activities will begin at 1:00pm and allow everyone to mingle and look at exhibits in the Parish Hall. Father Shaun Wesley will celebrate Mass at 4:00pm to honor the church’s patron saints, Cyril and Methodius. Global Slovakia will give a presentation at 5:00pm followed by a potluck meal at 5:30pm. Music and dancing will follow the meal.

Everyone is invited to bring a potluck dish and join in on the festivities. For more information contact Mary Ann Hill at 870-830-8097, Paula Hooks at 870-674-4694 or any parish member.

Copyright © 2011 – 2024 | Folklorfest.sk | Vlastník práv doc. Ján Styk - Institut | Všetky práva vyhradené
Údaje o prevádzkovateľovi | Obchodné podmienky | Manuál a pokyny | Nastavenia cookies