Cookie Consent by Free Privacy Policy Generator
Folklorfest.sk : podujatia na voľný čas
Tipy na víkend

Mobilizácia 2014 Bratislava - Petržalka

Mobilizácia 2014 Bratislava - Petržalka
Termín: 20.09.2014
Téma: RôZNE +++
Miesto konania: Bratislava - Petržalka (SR - Bratislavský kraj)
Ubytovanie · Počasie · Cestovné poriadky
Web: www.petrzalcan.sk

Popis

Mobilizácia 2014 Bratislava - Petržalka

Podujatie sa uskutoční tak ako každý rok v areáli Múzea Petržalského opevnenia pred bunkrom B-S 4 Lány neďaleko hraničného priechodu Berg.

Tento ročník Mobilizácie bude rozdelený na dve etapy, nesúce sa v duchu dvoch rôznych historických období.

V roku 2014 si pripomíname 100. výročie vypuknutia 1. svetovej vojny, na konci ktorej vzniklo vďaka čs. légiám Československo. Dopoludnie bude venované práve mobilizácii z roku 1914, kedy boli naši starí a prastarí otcovia povolávaní ešte do rakúsko-uhorskej armády. Táto časť programu je pripravovaná Petržalským okrášľovacím spolkom, s ktorým sme tento rok spojili svoje sily za účelom spestrenia oproti minulému roku a vytvoreniu nezabudnuteľného zážitku pre návštevníkov. Okrem iného budú môcť návštevníci vidieť aj originálnu vojenskú poľnú kuchyňu z tohto obdobia a pokiaľ sa podarí, tak aj v akcii.

Potom sa z roku 1914 prenesieme o celú generáciu ďalej - do roku 1938. Československo stojí na prahu vojny, s obrovským nasadením buduje obranné opevnenie, mobilizuje a pripravuje svoju armádu na vojnu s Nemeckom. V pohraničí prebiehajú kruté boje s nemeckými a maďarskými polovojenskými teroristickými organizáciami. Všetko úsilie je však zastavené podpísaním Mníchovskej dohody, na základe ktorej sme boli nútení bez odporu vydať naše územie Hitlerovi. Táto časť histórie bude predstavená členmi Múzea Petržalského opevnenia, niekoľkými našimi priateľmi a niektorými klubmi vojenskej histórie.

Počas celého dňa bude k dispozícii bufet s občerstvením a rôzne spestrenia programu.

Copyright © 2011 – 2024 | Folklorfest.sk | Vlastník práv doc. Ján Styk - Institut | Všetky práva vyhradené
Údaje o prevádzkovateľovi | Obchodné podmienky | Manuál a pokyny | Nastavenia cookies