Cookie Consent by Free Privacy Policy Generator
Folklorfest.sk : podujatia na voľný čas
Tipy na víkend

Hiadlovský Krumplovník 2019 - 20. ročník

Hiadlovský Krumplovník 2019 - 20. ročník
Termín: 21.09.2019
Téma: VARENIE a PEČENIE DOBRôT
Miesto konania: Hiadeľ (SR - Banskobystrický kraj)
Ubytovanie · Počasie · Cestovné poriadky
Web: www.hiadel.sk

Popis

Hiadlovský Krumplovník 2019 - 20. ročník

Podujatie sa uskutoční dňa 21.9.2019, od 12:00 do 20:00 hod., na námestií pri KD.

Obecná slávnosť, ktorú organizujú v druhej polovici septembra poslanci OcZ v spolupráci so starostom obce, dobrovoľníkmi obce a sponzormi, kde sa stretnú rodáci aj nerodáci obce. Pečie sa Krumplovník, ľudia si na ňom majú možnosť pochutiť, zároveň prebieha súťaž o najchutnejší Krumplovník, ktorý vyhlási porota každoročne zriadená za týmto účelom a pri bohatom sprievodnom programe sa všetci zabávajú až do rána. Tradícia začala v roku 2005 ako ohlas na zachovanie tradícií v obci.


Krumlovník

Už naši prastarí otcovia a mamy pripravovali toto výborné jedlo zo zemiakov a múky. Vtedy to bolo jedlo na prežitie, teraz pochúťka, za ktorou sa po nedeľnom obede len tak zapráši. Jedlo nenáročné na suroviny a jedlo ktorým dokázali zasýtiť nielen seba ale aj svoje rodiny. V podstate je to cesto z nahrubo postrúhaného zemiaku, zmiešané s múkou, soľou, rascou a trochou mlieka, ktoré sa dá na hrúbku cca 1 cm na vymastený plech a v rúre sa do chrumkava upečie. Presnú receptúru sa nikdy nedozvieme, ale vekom si ho každá Hiadlovská rodina prispôsobila na svoj obraz a nech je súčasťou cesta čokoľvek (škvarky, slaninka, vajce, kyslá kapusta), dovolím si tvrdiť, že lepšiu pochúťku nemá nikto na Slovensku. Ten kto porovnáva Krumplovník – jedinečné Hiadlovské jedlo s haruľou nevie o čom hovorí a ja len odporúčam našu špecialitu na dňoch obce ochutnať.
Recept na jeden plech:

8 zemiakov
1 vajce
1 čaj. lyžička soli
trochu rasce
3 pol. lyžice polohrubej múky
3 pol. lyžice hladkej múky

Zemiaky nastrúhať na hrubšom strúhadle. Zmiešame všetky ingrediencie a rovnomerne rozložíme na vymastený plech. Pečieme na 180 stupňoch do zlatista. Počas pečenia, keď už povrch dostáva svoju typickú zlatiskú farbu, potrieme krumplovník jemnou vrstrov masla alebo oleja.

Copyright © 2011 – 2024 | Folklorfest.sk | Vlastník práv doc. Ján Styk - Institut | Všetky práva vyhradené
Údaje o prevádzkovateľovi | Obchodné podmienky | Manuál a pokyny | Nastavenia cookies